New CeguiMeshViewer 1.2 - 1.4 Compatible (binary and source)

Anything and everything that's related to OGRE or the wider graphics field that doesn't fit into the other forums.
stuartf
Gnoblar
Posts: 13
Joined: Thu Aug 04, 2005 8:12 pm

Can't get program to work

Post by stuartf » Wed May 23, 2007 6:50 pm

Hi
I've downloaded thw windows binary CeguiMeshVieer_Setup.exe and tried installing in several directories including C:/ogre but after the install the program doesn't load and when I try and load cgeuimeshviewer.exe I get the error message:
The application has failed to start because the application configuraion is incorrect. Rienstalling the application may fix this problem

Unfortunately it doesn't :)

I've tried several installs and uninstalls in diffent folders but same error.

Any pointersplease?

NB running on XP Home and the old cgeuimeshviewer.exe works fine but not on the 1.4 meshes which I now need to be able to view.
0 x

User avatar
jacmoe
OGRE Retired Moderator
OGRE Retired Moderator
Posts: 20570
Joined: Thu Jan 22, 2004 10:13 am
Location: Denmark
Contact:

Post by jacmoe » Wed May 23, 2007 6:55 pm

Get the VC8 redistributable.

Like he said here:
http://www.ogre3d.org/phpBB2/viewtopic.php?t=29222
0 x
/* Less noise. More signal. */
Ogitor Scenebuilder - powered by Ogre, presented by Qt, fueled by Passion.
OgreAddons - the Ogre code suppository.

stuartf
Gnoblar
Posts: 13
Joined: Thu Aug 04, 2005 8:12 pm

Post by stuartf » Wed May 23, 2007 7:09 pm

I've downloaded the C++ redis and reinstalled and now I get this error:
The application has failed to start because d3dx9_28.dll was not found
0 x

User avatar
jacmoe
OGRE Retired Moderator
OGRE Retired Moderator
Posts: 20570
Joined: Thu Jan 22, 2004 10:13 am
Location: Denmark
Contact:

Post by jacmoe » Wed May 23, 2007 7:14 pm

*sigh*

Get the DirectX runtimes from the DirectX home page .. :wink:
0 x
/* Less noise. More signal. */
Ogitor Scenebuilder - powered by Ogre, presented by Qt, fueled by Passion.
OgreAddons - the Ogre code suppository.

stuartf
Gnoblar
Posts: 13
Joined: Thu Aug 04, 2005 8:12 pm

Post by stuartf » Wed May 23, 2007 7:43 pm

OK - got that and working now - thanks :lol:
0 x

shega
Gnoblar
Posts: 22
Joined: Fri Dec 29, 2006 9:55 am

Post by shega » Fri Jul 20, 2007 10:32 am

hi
why i can't zoom in my mesh?
and the WSAD button isn't functional..
0 x

The Duke
Gnoblar
Posts: 7
Joined: Mon Jul 23, 2007 12:39 pm

Post by The Duke » Mon Jul 23, 2007 12:45 pm

Hello all !
I've tried to compile cegui mesh viewer under linux,
"autogen.sh" worked well, but "make" produces this error:

$ make
make all-recursive
make[1]: Entering directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer'
Making all in include
make[2]: Entering directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include'
Making all in xml
make[3]: Entering directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include/xml'
make[3]: *** No rule to make target `all'. Stop.
make[3]: Leaving directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include/xml'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer'
make: *** [all] Error 2

Help me pls :D
0 x

thamosthigh
Greenskin
Posts: 146
Joined: Fri Jun 03, 2005 8:13 am
Location: Austria

Post by thamosthigh » Mon Sep 03, 2007 9:51 am

Hi all,

I just wanted to mention, that I get nasty texture coordinate errors, when creating LODs in the CEGUIMeshviewer. Don't know if anyone got this error, too.
0 x

fbolduc
Gnoblar
Posts: 1
Joined: Wed Sep 19, 2007 7:46 pm

Build is broken in linux

Post by fbolduc » Wed Sep 19, 2007 7:50 pm

The Duke wrote:Hello all !
I've tried to compile cegui mesh viewer under linux,
"autogen.sh" worked well, but "make" produces this error:

$ make
make all-recursive
make[1]: Entering directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer'
Making all in include
make[2]: Entering directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include'
Making all in xml
make[3]: Entering directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include/xml'
make[3]: *** No rule to make target `all'. Stop.
make[3]: Leaving directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include/xml'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer'
make: *** [all] Error 2

Help me pls :D
I can't help you, I have the same problem. The build is completely broken on Linux. Here are a couple of things that are problematic:

1- The files have CRLF EOL characters when they should have LF EOL characters.
2- The AUTHORS file is missing
3- configure does not produce a working Makefile

Who should I communicate with to get these things fixed?
0 x

User avatar
tuan kuranes
OGRE Retired Moderator
OGRE Retired Moderator
Posts: 2653
Joined: Wed Sep 24, 2003 8:07 am
Location: Haute Garonne, France
Contact:

Post by tuan kuranes » Thu Sep 20, 2007 11:46 am

Linux version needs a maintainer, as I don't have time to do that right now.
Anyway. code should compile out of the box, it's only really build scripts problems. (and minor ones, as it uses to compile not that far away in time)

So patch are welcome.
0 x

User avatar
ancestral
Halfling
Posts: 54
Joined: Tue Nov 13, 2007 4:48 pm
Location: Verona, Italy

Post by ancestral » Wed Nov 28, 2007 2:33 pm

I m trying compiling this editor on Linux (Ubuntu Gutsy 7.10).

The problem is that launching
me@desktop:~/DOWNLOAD/ceguimeshviewer$ ./autogen.sh
bash: ./autogen.sh: /bin/sh^M: bad interpreter: No such file or directory

And what about the people above saying they have problem compiling on Linux?

*THX*
0 x

User avatar
haffax
OGRE Retired Moderator
OGRE Retired Moderator
Posts: 4823
Joined: Fri Jun 18, 2004 1:40 pm
Location: Berlin, Germany
Contact:

Post by haffax » Wed Nov 28, 2007 6:55 pm

ancestral wrote: bash: ./autogen.sh: /bin/sh^M: bad interpreter: No such file or directory
This looks like a fileformat unix<->windows problem.
How did you acquire these files? From CVS or download?
Did you do the CVS checkout on Windows maybe and then try to use the result in Linux? If so, check it out in Linux directly.
If you downloaded it, then unpack the files in Linux, not in Windows. If the files are like this in the archive, use dos2unix or something like this to convert them to unix line endings standard.

Edit: After reading more of this thread, it is what's already have been written. The line endings are messed up and created makefile is errornous. So as long as you can't deal with such problems, you're probably not being able to compile it in Linux.
0 x
team-pantheon programmer
creators of Rastullahs Lockenpracht

User avatar
ancestral
Halfling
Posts: 54
Joined: Tue Nov 13, 2007 4:48 pm
Location: Verona, Italy

Post by ancestral » Wed Nov 28, 2007 7:01 pm

yes it was a file format (unusual for me) error.
I created a new file, cut and paste the original autogen and run it.
It works, but make gives the same errors others reported above:

Code: Select all

$ make
make all-recursive
make[1]: Entering directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer'
Making all in include
make[2]: Entering directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include'
Making all in xml
make[3]: Entering directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include/xml'
make[3]: *** No rule to make target `all'. Stop.
make[3]: Leaving directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include/xml'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer/include'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/duke/DevLibs/ogreaddons/ceguimeshviewer'
make: *** [all] Error 2 

:(


I m searching for an editor REALLY running on Linux but until now I didn't find ONE. It's a pity.
Too many editors are tested on Windows only unfortunately...
0 x

User avatar
ancestral
Halfling
Posts: 54
Joined: Tue Nov 13, 2007 4:48 pm
Location: Verona, Italy

Post by ancestral » Wed Nov 28, 2007 7:10 pm

haffax wrote:
ancestral wrote: bash: ./autogen.sh: /bin/sh^M: bad interpreter: No such file or directory
This looks like a fileformat unix<->windows problem.
How did you acquire these files? From CVS or download?
Did you do the CVS checkout on Windows maybe and then try to use the result in Linux? If so, check it out in Linux directly.
If you downloaded it, then unpack the files in Linux, not in Windows. If the files are like this in the archive, use dos2unix or something like this to convert them to unix line endings standard.

Edit: After reading more of this thread, it is what's already have been written. The line endings are messed up and created makefile is errornous. So as long as you can't deal with such problems, you're probably not being able to compile it in Linux.
which line endings?
0 x

User avatar
manowar
Orc
Posts: 419
Joined: Thu Apr 07, 2005 2:11 pm
Location: UK
Contact:

Post by manowar » Wed Nov 28, 2007 7:23 pm

The problem is that on linux/unix the end of line is '\n' but on windows it is '\r\n'
Basically you have to remove this extra '\r' character if you want to use the file on linux.

dos2unix and unix2dos should be part of your distribution and can be used to convert between the two.
0 x

User avatar
ancestral
Halfling
Posts: 54
Joined: Tue Nov 13, 2007 4:48 pm
Location: Verona, Italy

Post by ancestral » Wed Nov 28, 2007 7:48 pm

manowar wrote:The problem is that on linux/unix the end of line is '\n' but on windows it is '\r\n'
Basically you have to remove this extra '\r' character if you want to use the file on linux.

dos2unix and unix2dos should be part of your distribution and can be used to convert between the two.
Received. I converted all files in the directory using " fromdos -f * ".

But configure gives me a file not found error:

Code: Select all

checking if the linker (/usr/bin/ld) is GNU ld... yes
checking whether the g++ linker (/usr/bin/ld) supports shared libraries... yes
checking for g++ option to produce PIC... -fPIC
checking if g++ PIC flag -fPIC works... yes
checking if g++ static flag -static works... yes
checking if g++ supports -c -o file.o... yes
checking whether the g++ linker (/usr/bin/ld) supports shared libraries... yes
checking dynamic linker characteristics... GNU/Linux ld.so
checking how to hardcode library paths into programs... immediate
appending configuration tag "F77" to libtool
checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config
checking pkg-config is at least version 0.9.0... yes
checking for ogre... yes
checking for cegui... yes
configure: creating ./config.status
config.status: error: cannot find input file: Makefile.in



Can I make this file by my own? What I have to put in it?
0 x

Arcanor
Halfling
Posts: 63
Joined: Wed Jan 24, 2007 4:21 pm
Contact:

Post by Arcanor » Thu Mar 27, 2008 9:38 pm

shega wrote:hi
why i can't zoom in my mesh?
and the WSAD button isn't functional..
Does anyone know why the movement keys aren't working? I've tried the download and the version I built myself. WASD and arrow keys don't do anything. I've increased mMoveScale from 100 to 1000 and no effect.

Also, I can't see the grid plane (even if I hit P).

There are a few keys that are doing something, including B for bounding box toggle, SPACE for shadow technique.

Any ideas?
0 x
Arcanoria - a SMORPG project
http://www.arcanoria.com

Arcanor
Halfling
Posts: 63
Joined: Wed Jan 24, 2007 4:21 pm
Contact:

Post by Arcanor » Thu Mar 27, 2008 10:29 pm

Okay, I've solved the problem. It seems someone DISABLED the camera movement by commenting out the following in MeshViewerCeguiFrameListener::frameEnded():

Code: Select all

    mCamera->yaw(mRotX);
    mCamera->pitch(mRotY);
    mCamera->moveRelative(mTranslateVector);
These are in MeshViewerCeguiFrameListener.cpp. Uncomment them and build. Voila, camera movement!

In case anyone's interested, I've also made some other small changes which allow non-exclusive mouse usage under Win32 (so it cooperates more effectively with other windows). Everything I changed was in that same file, so if you want to just drop it in and rebuild, here's the full modified source file:

http://www.arcanoria.com/resources/Mesh ... stener.cpp

Finally, if you're planning to do anything more with the ceguimeshviewer code, I recommend doing the following change in MeshViewerApp.cpp, at the top of appSetup() where instead of doing this:

Code: Select all

	mOgreRoot = new Root();
... you should do this:

Code: Select all

#ifdef _DEBUG
	mOgreRoot = new Ogre::Root("plugins_debug.cfg", "ogre.cfg", "Ogre.log");
#else
	mOgreRoot = new Ogre::Root("plugins.cfg", "ogre.cfg", "Ogre.log");
#endif
... otherwise you won't be able to run the mesh viewer in debug mode (which I found useful while troubleshooting these issues above). Of course, you'll also need a modified plugins_debug.cfg file, which points to your debug dll's for your various plugins.

You can also simply download my modified copy of this file as well, at:
http://www.arcanoria.com/resources/MeshViewerApp.cpp

Happy mesh viewing!
0 x
Arcanoria - a SMORPG project
http://www.arcanoria.com

gelu23
Gnoblar
Posts: 1
Joined: Mon May 11, 2009 9:56 pm

Re: New CeguiMeshViewer 1.2 - 1.4 Compatible (binary and source)

Post by gelu23 » Tue May 12, 2009 10:44 am

Any one got it working under Linux (and Ogre 1.6.1)?? I still have no Makefile.in

configure: creating ./config.status
config.status: error: cannot find input file: Makefile.in
0 x

Ascen
Kobold
Posts: 28
Joined: Thu Feb 07, 2008 3:29 am

Re: New CeguiMeshViewer 1.2 - 1.4 Compatible (binary and source)

Post by Ascen » Tue Dec 08, 2009 8:46 pm

Concerning the linux build:
The autogen.sh seems to be faulty in that it does not generate the Makefile.in's.

I'm not very experienced with Linux myself, but running automake generates the Makefile.in files.
After that, though:
configure - succeeds
make - fails, because /include/xml does not have a Makefile.

I will try and get this linux build working later on.
0 x

Ascen
Kobold
Posts: 28
Joined: Thu Feb 07, 2008 3:29 am

Re: New CeguiMeshViewer 1.2 - 1.4 Compatible (binary and source)

Post by Ascen » Sun Dec 20, 2009 10:32 pm

The linux build patch is available at Sourceforge in Ogre Addons project.

All in all: The wiki link to source is a old zip file dating back to ogre 0.15 or something.
Get a current version from the ogre addons repository. The patch will probably be applied already,
but if not, find it under Develop / Patches.

Works for me now, SVN also takes care of line endings.
0 x

drwbns
Orc Shaman
Posts: 777
Joined: Mon Jan 18, 2010 6:06 pm
Location: Costa Mesa, California

Re: New CeguiMeshViewer 1.2 - 1.4 Compatible (binary and source)

Post by drwbns » Mon Jan 18, 2010 6:07 pm

Where exactly is the download link?
0 x

User avatar
jacmoe
OGRE Retired Moderator
OGRE Retired Moderator
Posts: 20570
Joined: Thu Jan 22, 2004 10:13 am
Location: Denmark
Contact:

Re: New CeguiMeshViewer 1.2 - 1.4 Compatible (binary and source)

Post by jacmoe » Tue Jan 19, 2010 10:15 am

Ogre - download - tools.
0 x
/* Less noise. More signal. */
Ogitor Scenebuilder - powered by Ogre, presented by Qt, fueled by Passion.
OgreAddons - the Ogre code suppository.

rride
Kobold
Posts: 30
Joined: Thu May 13, 2010 1:14 pm
Location: Minsk, Belarus

Re: New CeguiMeshViewer 1.2 - 1.4 Compatible (binary and sou

Post by rride » Wed Oct 27, 2010 3:19 pm

Has anyone compiled CeguiMeshViewer against Ogre 1.7.1 to be compatible with new mesh format?

I was a litlle bit scared after seeing a chain of dependencies, first on CeGui, second CeGui depending on something else :?
0 x

Post Reply