The Blob

A place to show off your latest screenshots and for people to comment on them. Only start a new thread here if you have some nice images to show off!
Post Reply
User avatar
jacmoe
OGRE Retired Moderator
OGRE Retired Moderator
Posts: 20570
Joined: Thu Jan 22, 2004 10:13 am
Location: Denmark
Contact:

Post by jacmoe » Wed Jul 26, 2006 2:36 pm

raicuandi wrote:I think a The Blob2 could be a great commercial game! The idea is original. As a matter of fact, I'll send your game to a game magazine here in my country (Level), so they can try it too (that is, if you don't mind that). They'll be happy to see some home-made game like that! :)
Maybe you shouldn't?
I don't know what the deal with Utrecht is, but De Blob was made for them. :)
0 x
/* Less noise. More signal. */
Ogitor Scenebuilder - powered by Ogre, presented by Qt, fueled by Passion.
OgreAddons - the Ogre code suppository.

User avatar
raicuandi
Gargoyle
Posts: 1092
Joined: Wed Nov 09, 2005 12:56 pm
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Post by raicuandi » Wed Jul 26, 2006 2:45 pm

Well he let us see it, why wouldn't they see it too? They're humans too! :)
(no, they're not gonna make an article about it!)
0 x

User avatar
jacmoe
OGRE Retired Moderator
OGRE Retired Moderator
Posts: 20570
Joined: Thu Jan 22, 2004 10:13 am
Location: Denmark
Contact:

Post by jacmoe » Thu Jul 27, 2006 6:37 am

0 x
/* Less noise. More signal. */
Ogitor Scenebuilder - powered by Ogre, presented by Qt, fueled by Passion.
OgreAddons - the Ogre code suppository.

User avatar
Kentamanos
Minaton
Posts: 980
Joined: Sat Aug 07, 2004 12:08 am
Location: Dallas, TX

Post by Kentamanos » Thu Jul 27, 2006 7:12 am

Based upon some other threads I've read there, I'd say the reviews were VERY positive. Congrats!

I've tried to download it a few times but it always times out at some point. It's very possible it's my connection though (cable modem). I'll keep trying though :).
0 x

Oogst
OGRE Expert User
OGRE Expert User
Posts: 1034
Joined: Mon Mar 29, 2004 8:49 pm
Location: the Netherlands
Contact:

Post by Oogst » Thu Jul 27, 2006 8:40 am

raicuandi wrote: ...
As a matter of fact, I'll send your game to a game magazine here in my country (Level), so they can try it too (that is, if you don't mind that). They'll be happy to see some home-made game like that! :)
I do not mind if you do so (I'd appreciate it, actually!), but please give them the Gamedev Image of the Day-link:

http://www.gamedev.net/community/forums ... _id=405555

This way they will know the context. The game itself does not explain anything about Utrecht, so they need to read that text to know what it is.

If The Blob gets covered somehow, then do put a screenshot or scan here, so that I can see it too! :)
0 x
blog.oogst3d.net: my dev blog and portfolio
Ronimo Games: my game dev company
Awesomenauts: platforming MOBA (PC/Mac/Linux/XBox360/PS3/PS4)
Swords & Soldiers: side-scrolling RTS (PS3/Wii/PC/Mac/Linux/iPhone/iPad/Android)
Proun: abstract racing game (PC)
Cello Fortress: mixing game and live cello performance

Crashy
Google Summer of Code Student
Google Summer of Code Student
Posts: 996
Joined: Wed Jan 08, 2003 9:15 pm
Location: Lyon, France
x 20
Contact:

Post by Crashy » Mon Jul 31, 2006 6:31 pm

I just saw this!

http://www.clubic.com/telecharger-fiche ... -blob.html


for non French-speaking, the comments are really good :)
0 x
Follow la Moustache on Twitter or on Facebook
Image

Oogst
OGRE Expert User
OGRE Expert User
Posts: 1034
Joined: Mon Mar 29, 2004 8:49 pm
Location: the Netherlands
Contact:

Post by Oogst » Sat Aug 05, 2006 3:30 pm

Yeah, the conclusion of that one is incredibly positive:
The Blob est un petit bijou : frais, original, intuitif et très bien réalisé qui plus est, dans un style coloré et délirant pleinement assumé. A essayer absolument, pour petits et grands !
:shock:

I do not remember bribing that reviewer... ;)
0 x
blog.oogst3d.net: my dev blog and portfolio
Ronimo Games: my game dev company
Awesomenauts: platforming MOBA (PC/Mac/Linux/XBox360/PS3/PS4)
Swords & Soldiers: side-scrolling RTS (PS3/Wii/PC/Mac/Linux/iPhone/iPad/Android)
Proun: abstract racing game (PC)
Cello Fortress: mixing game and live cello performance

Ravine
Gnoblar
Posts: 18
Joined: Sat May 06, 2006 1:47 am

Post by Ravine » Sun Aug 06, 2006 9:49 pm

I get this error when the load screen gets to stage 4/4:

Code: Select all

Error #: -2147467259
Function: D3D9RenderSystem::_render
Description: Failed to DrawPrimitive : An undetermined error occurred. 
File: ..\src\OgreD3D9RenderSystem.cpp
Line: 2464
Stack unwinding: <<beginning of stack>>
I can hear the music playing but the screen never changes and I have to minimize to see the error box.
Although, I have also recieved this error from other OGRE programs, but never from ones I have compiled.

I am using the english version of this game.
0 x

Oogst
OGRE Expert User
OGRE Expert User
Posts: 1034
Joined: Mon Mar 29, 2004 8:49 pm
Location: the Netherlands
Contact:

Post by Oogst » Mon Aug 07, 2006 12:42 pm

I have seen that error before, but do not know what causes it. What is your GPU?
0 x
blog.oogst3d.net: my dev blog and portfolio
Ronimo Games: my game dev company
Awesomenauts: platforming MOBA (PC/Mac/Linux/XBox360/PS3/PS4)
Swords & Soldiers: side-scrolling RTS (PS3/Wii/PC/Mac/Linux/iPhone/iPad/Android)
Proun: abstract racing game (PC)
Cello Fortress: mixing game and live cello performance

Ravine
Gnoblar
Posts: 18
Joined: Sat May 06, 2006 1:47 am

Post by Ravine » Mon Aug 07, 2006 2:59 pm

nVidia GeForce FX 5200, but I can run applications that I compile in Ogre.

I installed the latetest drivers and tried it again. Still no luck, same error.
0 x

Oogst
OGRE Expert User
OGRE Expert User
Posts: 1034
Joined: Mon Mar 29, 2004 8:49 pm
Location: the Netherlands
Contact:

Post by Oogst » Mon Aug 07, 2006 4:45 pm

Hmm, that GPU should run it just fine. I have no clue what the error might be, then.
0 x
blog.oogst3d.net: my dev blog and portfolio
Ronimo Games: my game dev company
Awesomenauts: platforming MOBA (PC/Mac/Linux/XBox360/PS3/PS4)
Swords & Soldiers: side-scrolling RTS (PS3/Wii/PC/Mac/Linux/iPhone/iPad/Android)
Proun: abstract racing game (PC)
Cello Fortress: mixing game and live cello performance

H4mb
Gnoblar
Posts: 2
Joined: Tue Apr 25, 2006 10:40 am
Location: Lyon/Montreal

Post by H4mb » Sun Aug 13, 2006 10:07 pm

Really nice game !! good job !! :D
0 x
My Setup :
Windows 2000 SP4 - Dx9c
Microsoft Visual C++ Express Edition 2005 (8.0) + PSDK
OGRE 1.2.0RC2 SDK for Visual C++ .Net 2005 (8.0)

hike1
Greenskin
Posts: 118
Joined: Sun Mar 30, 2003 3:46 am
Contact:

Post by hike1 » Fri Aug 18, 2006 2:13 am

It wouldn't run.

Ogre.log

Description: Cannot open requested directory Assets\NL/Menus.
0 x

User avatar
sinbad
OGRE Retired Team Member
OGRE Retired Team Member
Posts: 19265
Joined: Sun Oct 06, 2002 11:19 pm
Location: Guernsey, Channel Islands
x 2
Contact:

Post by sinbad » Fri Aug 18, 2006 1:58 pm

I posted about this above. Use an official RAR tool like WinRar, other tools don't extract empty directories.
0 x

User avatar
achanda
Gnoblar
Posts: 8
Joined: Thu Jun 29, 2006 12:25 pm

Post by achanda » Fri Aug 18, 2006 3:54 pm

Loved the game and the idea behind it! But I can't seem to play it beyond 30 mins or so because I start feeling nauseous with the wild camera movements - so I squint my eyes and try to last longer ... :-)
0 x

hike1
Greenskin
Posts: 118
Joined: Sun Mar 30, 2003 3:46 am
Contact:

Post by hike1 » Fri Aug 18, 2006 5:26 pm

Use an official RAR tool like WinRar, other tools don't extract empty directories.
Made no difference, all I got was The Blob (English).exe 103,368,019 bytes
6/27/2006
0 x

master123467
Halfling
Posts: 44
Joined: Mon Aug 07, 2006 8:33 am

Post by master123467 » Sat Aug 19, 2006 12:59 am

i hve an idea tht the blog team should use tht would help with speed and would probbly look better to


instead of showing the intire map when your playing the game u should hve it fogged out in the distance and the fogg would go away when u get closer and stuff it would help a hole lot with speed cuz all the map wouldnt be rendered at one time so u guys on the blob team should test it out
0 x

User avatar
SuprChikn
Bugbear
Posts: 863
Joined: Tue Apr 19, 2005 6:10 am
Location: Melbourne, Aus
Contact:

Post by SuprChikn » Sat Aug 19, 2006 1:18 pm

The entire map isn't rendered all at once, except when you go to map view, and there's likely some LoD stuff going on then too (there definately is with the ink people, but I don't know about buildings in map view).

The background texture of buildings that surrounds the entire map is always rendered, and buildings/vehicles/ink-guys within a certain range of the player are rendered. More distant buildings are probably rendered based on height or something (so the really tall ones can be seen from afar).

If you pay close attention to the horizon, you should be able to see buildings appear when you get closer to them.
0 x

master123467
Halfling
Posts: 44
Joined: Mon Aug 07, 2006 8:33 am

Post by master123467 » Sat Aug 19, 2006 10:34 pm

when your playing the game u can see all the buildings in the distance and u can tell its not a background pic because u can see its 3d ness and its edges
0 x

User avatar
SuprChikn
Bugbear
Posts: 863
Joined: Tue Apr 19, 2005 6:10 am
Location: Melbourne, Aus
Contact:

Post by SuprChikn » Sun Aug 20, 2006 7:33 am

Not all buildings are drawn at once unless you are in map mode.

get on top of a building (the taller the better) and look around. You will see some fairly large empty spaces where buildings are not being drawn because they are too far away. If you move towards one of those spots, you will see buildings appear, one by one, as you get within the view range.

If you are on a roof and can see large empty spots like this, switch to map mode (right-click the mouse) and you will see all the buildings appear at once, filling those areas.

[edit]
I took some screenshots to illustrate my point.

In the first image, I am on top of a roof, and you can see some fairly large empty spaces in front of me:
Image

In this next one, I have moved closer to the edge of the building (moving forward from the previous image), and you can see a number of trees and buildings have begun to fill some of the empty area, starting with those closest to me:
Image

In this last image, I have just switched to map mode, so all the buildings are now drawn, and you can really see how empty the two previous images were:
Image
[/edit]
0 x

Crashy
Google Summer of Code Student
Google Summer of Code Student
Posts: 996
Joined: Wed Jan 08, 2003 9:15 pm
Location: Lyon, France
x 20
Contact:

Post by Crashy » Sun Aug 20, 2006 10:36 am

With graphics set at maximum, I don't have this result. All the city seems to be drawn.
0 x
Follow la Moustache on Twitter or on Facebook
Image

User avatar
SuprChikn
Bugbear
Posts: 863
Joined: Tue Apr 19, 2005 6:10 am
Location: Melbourne, Aus
Contact:

Post by SuprChikn » Sun Aug 20, 2006 11:47 am

I just changed the graphics settings to be "high" (the defaulted to "low", so that's what it was set to for the previous screenshots) and went to the same place as before. Changing the graphics settings changes the draw distance, so more buildings were shown visible from that place, but still not all.

Go to the same place as I did for the screenshots and see for yourself. If you look at the map, you will see one of the special buildings you have to paint yellow at about the middle of the top of the city. You have to paint the north face of the building. To do that, you have to use an air-vent thing to get on top of a building, and then up a ramp. From there, head to the west edge of the building (looking over the train tracks).

Once again, screenshots to illustrate :)

This first shot is using "low" graphics settings:
Image

This one is taken from the same place, but with the graphics setting on "high":
Image

Compare those with the last screenshot in my previous post, showing what it looks like from this place with the whole city drawn.
0 x

hike1
Greenskin
Posts: 118
Joined: Sun Mar 30, 2003 3:46 am
Contact:

Post by hike1 » Sun Aug 20, 2006 6:42 pm

Well, duh, it runs when I click the desktop link, didn't notice it
till now. Great game! Those little people remind me of Patrick of
Sponge Bob Square pants.
0 x

Oogst
OGRE Expert User
OGRE Expert User
Posts: 1034
Joined: Mon Mar 29, 2004 8:49 pm
Location: the Netherlands
Contact:

Post by Oogst » Sun Aug 20, 2006 10:06 pm

Nice to see how well our methods where deducted from analyzing the game. :)

Indeed, buildings are drawn depending on distance and height. Special objects like trees and coins get their own standard culling distance, depending on my own judgement. If you get on top of the NH-Hotel (purple, just northwest of the station) and look over the station, you can see in the distance that the ground is empty except for shadows where the buildings should be. This is the only place where it is this well visible on high, though.

Most things are just hidden in the distance, only NPC's get real LOD. When far away, they are turned into sprites. Funny enough, this happens quite close actually, but no one seems to notice, so that is very cool. :)

Also, please not that the real performance breaker is the collision detection, not the visuals, so that is where improvements would be directed. I know ways to maybe even double the framerate, we just did not have the time.
0 x
blog.oogst3d.net: my dev blog and portfolio
Ronimo Games: my game dev company
Awesomenauts: platforming MOBA (PC/Mac/Linux/XBox360/PS3/PS4)
Swords & Soldiers: side-scrolling RTS (PS3/Wii/PC/Mac/Linux/iPhone/iPad/Android)
Proun: abstract racing game (PC)
Cello Fortress: mixing game and live cello performance

master123467
Halfling
Posts: 44
Joined: Mon Aug 07, 2006 8:33 am

Post by master123467 » Mon Aug 21, 2006 2:52 am

its not like tht for me though all building are drawn but tht might be a directx 7 ati radeon 7000 problem but still fogging would look good
0 x

Post Reply