BasicTutorial2 error with Direct3D9

Problems building or running the engine, queries about how to use features etc.
Post Reply
Haddock
Gnoblar
Posts: 6
Joined: Tue Dec 04, 2018 10:40 am

BasicTutorial2 error with Direct3D9

Post by Haddock » Tue Dec 04, 2018 11:43 am

Hi all!

I am very new to Ogre and hoping for some help here. I have built v1.11.3 and it looks okay:
  • The Sample Browser works perfectly using Direct3D9
  • BasicTutorial1 worked perfectly using Direct3D9
But now I am trying to run BasicTutorial2 with the same render system and it throws an exception with this message:

Code: Select all

10:33:27: Ogre::InvalidParametersException::InvalidParametersException: Named constants have not been initialised, perhaps a compile error. in GpuProgramParameters::_findNamedConstantDefinition at C:\Projects\Ogre\Ogre\ogre-1.11.3\OgreMain\src\OgreGpuProgramParams.cpp (line 1661)
I have attached my ogre.log.

If I change the render system to OpenGL it works fine, but I need to use Direct3D9.

Back with Direct3D9, if I comment-out this line in the tutorial:

Code: Select all

scnMgr->setShadowTechnique(ShadowTechnique::SHADOWTYPE_STENCIL_MODULATIVE);
Then it works, but I don't understand why. I found some similar posts about this error but didn't see any obvious resolution, so apologies if I have missed something.

Can anyone please explain what might be wrong?

Ogre Version: 1.11.3
Operating System: Windows 10 Enterprise 1803
Render System: Direct3D9
Attachments
ogre.log
(32.88 KiB) Downloaded 17 times
0 x

paroj
OGRE Team Member
OGRE Team Member
Posts: 873
Joined: Sun Mar 30, 2014 2:51 pm
x 176
Contact:

Re: BasicTutorial2 error with Direct3D9

Post by paroj » Tue Dec 04, 2018 12:24 pm

try again with v1.11.4
1 x

Haddock
Gnoblar
Posts: 6
Joined: Tue Dec 04, 2018 10:40 am

Re: BasicTutorial2 error with Direct3D9

Post by Haddock » Tue Dec 04, 2018 12:27 pm

Thanks for the suggestion, but can I ask if this is some known issue that is fixed in 1.11.4? Or just a suggestion to take the latest build anyway?
0 x

paroj
OGRE Team Member
OGRE Team Member
Posts: 873
Joined: Sun Mar 30, 2014 2:51 pm
x 176
Contact:

Re: BasicTutorial2 error with Direct3D9

Post by paroj » Tue Dec 04, 2018 2:31 pm

I recall I fixed something related to that, but do not have the specific commit at hand
1 x

Haddock
Gnoblar
Posts: 6
Joined: Tue Dec 04, 2018 10:40 am

Re: BasicTutorial2 error with Direct3D9

Post by Haddock » Tue Dec 04, 2018 3:06 pm

Looks like you did fix it, because it works on 1.11.4 :D

Thanks a lot for your help!
0 x

Post Reply