XSI Exporter update

The place for artists, modellers, level designers et al to discuss their approaches for creating content for OGRE.
zkam83
Greenskin
Posts: 119
Joined: Mon Jul 31, 2006 12:53 pm
Location: Iraq
Contact:

Re: XSI Exporter update

Post by zkam83 » Sat Jun 18, 2011 11:16 pm

UV issue fixed. Also fixed a bug where exporter doesn't detect the subdivision level of the mesh.

Download it from here: http://www.wuala.com/zaidka/public/Ogre ... 1.7.3.zip/

EDIT: You'll need to first install "Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package".
Last edited by zkam83 on Mon Jun 20, 2011 11:41 am, edited 1 time in total.
0 x

Slicky
Bronze Sponsor
Bronze Sponsor
Posts: 536
Joined: Mon Apr 14, 2003 11:48 pm
Location: Was LA now France
x 11

Re: XSI Exporter update

Post by Slicky » Sun Jun 19, 2011 12:07 am

Cool thanks - I will give it a spin. Glad you worked out the UV issue.
0 x

Slicky
Bronze Sponsor
Bronze Sponsor
Posts: 536
Joined: Mon Apr 14, 2003 11:48 pm
Location: Was LA now France
x 11

Re: XSI Exporter update

Post by Slicky » Fri Jun 24, 2011 6:39 pm

I tried it and I think it is good. Where is the + key for sub division export? Where do you press that? The interface is very similar to the ogre exporter but I'm fairly sure I loaded yours.

Also I forget if i asked but if willing it might be worth sharing code so that this doesn't get lost in the future and can be improved.
0 x

zkam83
Greenskin
Posts: 119
Joined: Mon Jul 31, 2006 12:53 pm
Location: Iraq
Contact:

Re: XSI Exporter update

Post by zkam83 » Fri Jun 24, 2011 10:15 pm

It's not a new exporter. Just an update on the same exporter. So the interface is the same. The update is committed to Ogre repository: https://bitbucket.org/sinbad/ogre/src/c ... XSIExport/

The + key is not part of the exporter. Just press + key on any polygon mesh like you normally would in Softimage. Then when you export, the current subdivision will be exported rather than the original mesh.
0 x

LBDude
Gnome
Posts: 389
Joined: Mon Jul 26, 2010 10:53 pm

Re: XSI Exporter update

Post by LBDude » Tue Sep 06, 2011 3:15 am

Anyone know how to compile this for XSI 5.11? I'm using Ogre 1.8 and it's missing the generateLodLevels function.
0 x
My blog here.
Game twitter here

zkam83
Greenskin
Posts: 119
Joined: Mon Jul 31, 2006 12:53 pm
Location: Iraq
Contact:

Re: XSI Exporter update

Post by zkam83 » Tue Sep 06, 2011 6:11 am

Ogre 1.8 made some changes to the mesh system, which breaks the exporter. I was planning to patch it as soon as 1.8 is released, but I'm going to go ahead and do that now (by now i mean in the coming days).

The exporter should compile fine with XSI 5. The only reason I compiled it against XSI 6 is because I didn't have XSI 5. If you can send me the SDK files (32 & 64bit) then I can compile it against XSI 5 next time.
0 x

LBDude
Gnome
Posts: 389
Joined: Mon Jul 26, 2010 10:53 pm

Re: XSI Exporter update

Post by LBDude » Wed Sep 07, 2011 1:12 am

hey, I got it to compile and build fine. The problem I"m having though is that we're running XSI 5.11 on Windows Vista / Win7 which is incompatible with XSI 5.11. What happens is when we load up XSI it cannot load the plugin properly with an error message saying the plugin library doesn't exist.

If you still want the SDK I can send it to you still. I only have the 32bit version.
0 x
My blog here.
Game twitter here

zkam83
Greenskin
Posts: 119
Joined: Mon Jul 31, 2006 12:53 pm
Location: Iraq
Contact:

Re: XSI Exporter update

Post by zkam83 » Wed Sep 07, 2011 6:24 am

Make sure you install the Visual C++ Redistributable Package for your version of Visual Studio. Also, I'm assuming you compiled it against Ogre 1.7, right? Unless you patched it and managed to get it to build against 1.8?

Yes please send me the SDK libs so I can build the next update with XSI 5.11. But I'm surprised the old XSI 5.11 is still being used :)
0 x

gLitterbug
Gnoblar
Posts: 13
Joined: Fri Oct 28, 2005 12:59 am
Location: Austria
Contact:

Re: XSI Exporter update

Post by gLitterbug » Wed Sep 07, 2011 4:00 pm

So I just tried installing the exporter on another system that runs XP, but I actually get the same error there, with the procedure not being found. Seems I can't find an old version of the ogre exporter installer that I used back then anymore either. Maybe I'm just not good enough at searching the net. I'd be really happy if we could get a working exporter for my 5.11.
zkam83 wrote: But I'm surprised the old XSI 5.11 is still being used :)
I got me a Foundation license back then and it's still a fantastic program. I've tried the newest version as trial and there's nothing in it really that I would need. The only thing I would need is Windows 7 compatibility, but buying a new version just for that right now would be not the greatest solution either(or possible for me), especially not since Autodesk bought Softimage and the Foundation version is no more and instead of a few hundred Euro you need to spend a few thousand.
As much as I love XSI, if I had to get a newer 3d app, I would probably go with the more affordable modo, although I had some other issues with the trial there and there would be no ogre exporter either and I'm not sure how well it does animation, since I didn't get to that part when testing it.

Man I'm still so incredibly bitter over Autodesk buying Softimage and the Foundation version being discontinued.


EDIT: With the help of a friend I found a download of an OgreXSIExporter5_v1.4.0 and installed it and it works. So it really wasn't the Windows Vista/7 problem at all. I have no idea though about what changed since then, but I guess your new exporter version compiled for XSI 5 (and ogre 1.8?) would still be the best thing to have? I'm sure LBDude can explain it to my small artist brain when he gets online. At least we got something working for now.
0 x

LBDude
Gnome
Posts: 389
Joined: Mon Jul 26, 2010 10:53 pm

Re: XSI Exporter update

Post by LBDude » Wed Sep 07, 2011 6:33 pm

I need to try building again because I was trying something and went back to building the 1.4 exporter source--against Ogre 1.80--which I was able to build but wasn't able to get it to work in XSI. I'll need to redo this again.

I'll get you the SDK in a min.
0 x
My blog here.
Game twitter here

LBDude
Gnome
Posts: 389
Joined: Mon Jul 26, 2010 10:53 pm

Re: XSI Exporter update

Post by LBDude » Thu Sep 08, 2011 11:23 pm

Here is XSI 5.11 SDK download:

http://www.mediafire.com/?7roj7eb13x715d5
0 x
My blog here.
Game twitter here

zkam83
Greenskin
Posts: 119
Joined: Mon Jul 31, 2006 12:53 pm
Location: Iraq
Contact:

Re: XSI Exporter update

Post by zkam83 » Fri Sep 09, 2011 9:15 am

Got it. Thanks. Give me a week or so and I'll update the exporter. Meanwhile, you can use an older version from: http://sourceforge.net/projects/ogre/fi ... ols/1.4.6/ and use command line tools to upgrade the exported mesh.

If you need a 64bit version of that exporter, I think it's available somewhere. Try searching the forum.
0 x

gLitterbug
Gnoblar
Posts: 13
Joined: Fri Oct 28, 2005 12:59 am
Location: Austria
Contact:

Re: XSI Exporter update

Post by gLitterbug » Thu Oct 27, 2011 12:21 am

Hey, any news on that updated exporter maybe? Don't want to be a bother, but since it's been some time now I thought I'd ask.
0 x

zkam83
Greenskin
Posts: 119
Joined: Mon Jul 31, 2006 12:53 pm
Location: Iraq
Contact:

Re: XSI Exporter update

Post by zkam83 » Thu Oct 27, 2011 10:15 am

Sorry about the delay. Been busy with a project. I will get to it soon (couple of weeks).
0 x

gLitterbug
Gnoblar
Posts: 13
Joined: Fri Oct 28, 2005 12:59 am
Location: Austria
Contact:

Re: XSI Exporter update

Post by gLitterbug » Sun Oct 30, 2011 7:49 pm

zkam83 wrote:Sorry about the delay. Been busy with a project. I will get to it soon (couple of weeks).

No problem. Thanks for keeping it in mind!
0 x

Post Reply